Община Луковит

официален сайт

udoma

С Решение №234 от 24.03.2017 г. Общински съвет Луковит присъди званието „Почетен гражданин на община Луковит“ на проф. д-р инж. Цоло Йотов Вутов. Представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, бяха връчени на проф. Вутов в София на 5 май 2017 г. от кмета на община Луковит Иван Грънчаров и кмета на кметство Румянцево Стефка Николова.

Проф. д-р инж. Цоло Йотов Вутов е минен инженер, учен-изследовател в областта на минното дело, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия в България и учредител на Балканската минна асоциация „Балканмин“, български предприемач, собственик на водещата в икономиката на страната бизнес група „Геотехмин“, включваща 22 дружества от различни сектори: минна индустрия, строителство, недвижими имоти, енергия и околна среда, селско стопанство, търговия, услуги. Потеклото на г-н Вутов е свързано със село Румянцево, за чието благоустрояване и развитие през годините влага значими инвестиции. Той е инициатор, финансов благодетел и изпълнител на редица обекти от инфраструктурно и социално значение, както и такива за съхраняване на културното наследство на територията на кметството: ремонт на покрив на къща-музей на Сергей Румянцев; частичен ремонт на сградата на НЧ „Димитър Благоев-1895 г.“ с. Румянцево; почистване на гробищния парк в селото и изграждане на обредна зала в парка. През 2016 г. със спонсорството на г-н Вутов са асфалтирани осем улици с квадратура 18 190 кв.м, което е около 30% от дължината на уличната мрежа в селото. В момента изгражда нов църковен храм в близост до мястото, където се е намирал старият, съборен храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Проф. д-р инж. Цоло Вутов има съществен принос в развитието на минното дело и икономиката на страната и изключителни заслуги в развитието и благоустройството на село Румянцево. 

С Решение №253 от 27.04.2017 г. Общински съвет Луковит присъди званието „Почетен гражданин на община Луковит“ на г-жа Светла Иванова Баракова. Представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, бяха връчени на г-жа Баракова от председателя на общинския съвет Калин Василев и кмета на община Луковит Иван Грънчаров на официална церемония  в Луковит на 6 май 2017 г. – Ден на Луковит и храмов празник на храм „Св. вмч. Георги“ гр. Луковит.

Светла Иванова Баракова е начален учител, дългогодишен педагог в Начално училище „Инженер Вълков“ гр. Луковит, дългогодишен председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители в Луковит, председател на Гражданско сдружение „Сродни души“ гр. Луковит, председател на Обществения съвет към Начално училище „Инженер Вълков“, член на Тристранния съвет по сътрудничество към Бюрото по труда в Луковит, член на Управителния съвет на Общински комитет „Васил Левски“ в Луковит. Активно участва в дейността на Сдружение „Интелект“, Пенсионерски клуб „Еделвайс“ и смесен хор при НЧ „Съзнание 1895“ гр. Луковит. През 2013 г. получава грамота „Учител на годината“ на национално ниво. Удостоена е и с награда „Най-добър синдикалист“ от Синдиката на българските учители. Автор е на публикации в педагогическия печат, на стихотворни творби в местни и централни медии, участва и в различни поетични конкурси. Част от нейното поетично творчество е поместено в книгите на Гражданско сдружение „Сродни души“ – Антология „Топли чувства и мисли“ (2009 г.), Литературен сборник „Литературен силует“ 1 част (2015 г.) и 3 част (2017 г.). Участва и в съставянето на самите книги. По нейни стихотворения са създадени пет песни – „Песен за Луковит - химн“, „Училищна песен - химн на Начално училище „Инж. Вълков“, „Нашата родина България“, „Детство мое“ и „Посвещение“. Най-много от творбите й са посветени на Луковит и общината. Светла Баракова има съществен принос за развитието на поетическото изкуство в родния край и заслуги за популяризиране на местното творчество.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId187a4d8390

На 26.08.2016 г., по време на официалното откриване на Традиционния панаир Луковит`2016,съгласно Решения №126 и №127 от 08.07.2016 г. на Общински съвет Луковит двама наши изтъкнати съграждани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Община Луковит”:

ДИМИТЪР ТАЛЕВ – ПОСМЪРТНО

Димитър Талев Петров Палисламов е български писател и журналист, един от признатите класици на българската литература, чийто творби са преведени на над 20 езика. Автор е на прочутата тетралогия, включваща романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, на много журналистически текстове, разкази, повести и романи.

През 1948 г. Талев е изселен от София в Луковит, където живее със своето семейство до 1952 г. Името на Луковит влиза в творческата и житейската биография на писателя и за пребиваването му тук пишат много негови изследователи. Така името на града присъства в историята на българската литература. Именно в Луковит, макар и в изключително трудни за Талев условия, са се родили част от най-хубавите класически творби на българската литература. Тук той пише повестта „Кипровец въстана“, романа „Илинден“ и редица разкази, работи също по романа „Хилендарският монах“. Четирите години живот в нашия град са съпроводени с тежки изпитания, трудности от всякакъв характер и много огорчения за твореца. Луковит дължи признание на големия писател и като изкупление за моралните и душевни терзания, които той несъмнено е преживял тук.

Димитър Талев притежава фундаментален принос в развитието на националната историко-психологическа проза, неговото творчество е част от непреходното културно наследство на България. Съвременните жители на Луковит с преклонение ще пазят спомена за този велик съгражданин – изключителен белетристичен талант, един от духовните водачи на българската нация.

БОРИСЛАВ ДИМИТРОВ БОРИСОВ – БОБИ ШОУ

Борислав Димитров Борисов-Боби Шоу е популярен български илюзионист, артист и музикант, носител на редица национални и международни награди. Боби Шоу е основател на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата. Бил е дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България и председател на Гилдията на вариететните артисти. Заместник-председател е на Съюза на илюзионистите в България и е носител на най-престижната награда на Съюза – Звезда на българската магия.

През годините запазва връзката с родния град Луковит, подпомага различни общественополезни мероприятия и благотворителни инициативи за децата в неравностойно положение в града. Притежава значим принос за развитието на илюзионното изкуство на национално ниво и съществени заслуги за популяризиране името на родното място у нас и в чужбина.

На тържествена церемония на площад „Трети март” Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Секретарят на Община Луковит Камелия Василева официално връчиха  представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Климент Братиславов Талев – внук на Димитър Талев и на Борислав Димитров Борисов - Боби Шоу.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdc3f7513725

На 6-ти май 2015 г. – Ден на Луковит и Храмов празник на храм “Св. вмч. Георги”, съгласно Решения   № № 544, 545, 546, 547, 548 от 23.04.2015  г. на Общински съвет Луковит, петима изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”.

  

КУНЬО КОСТОВ БОЯДЖИЕВ – ПОСМЪРТНО

   Куньо Бояджиев е видна обществена и високо ерудирана личност, културен и спортен деятел, основател на волейбола в Луковит, първият треньор по волейбол в Луковит и основен организатор на множество турнири, работил изцяло безвъзмездно, инициатор за построяване на първото в града волейболно игрище, както и на първия не само за града, но и за страната волейболен стадион. В резултат на неговата дейност в Луковит се създава голяма волейболна школа от състезатели и треньори, като част от тях намират място в елитни отбори в цялата страна. Със своята общественополезна дейност Куньо Бояджиев притежава изключителен принос за развитието на волейбола и спорта като цяло в Луковит и региона и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

ТОДОР ДОКОВ ТОДОРОВ – ПОСМЪРТНО

     Тодор Доков е изявен спортен деятел, учител по физкултура, съосновател и организатор на волейбола в Луковит, един от най-добрите състезатели на волейболните отбори „Червено знаме” на Луковит и София, най-дългогодишният треньор и специалист по волейбол в Луковит, подготвил успешно много отбори и състезатели от регионален и национален мащаб. Като служител на Българския съюз за физкултура и спорт (БСФС) – Луковит и Ловеч, допринася значително за развитието на спорта в Луковит и областта, отличен е от Съюза с медал „Заслужил треньор”. Със своята общественополезна дейност Тодор Доков притежава изключителен принос за развитието на волейбола и спорта като цяло в Луковит и региона и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

АНДРИАН ВАСИЛЕВ ЙОРДАНОВ

     Андриан Йорданов е местен предприемач, спелеолог и инструктор по пещерно дело, обучил много млади пещерняци и популяризирал пещерния туризъм в Луковитския регион, самоук майстор в областта на изящните и приложните изкуства, който с лични умения и собствени финансови средства създава, подпомага и подобрява общественозначими културни, религиозни обекти и художествени дейности в Луковит и общината. Андриан Йорданов е основен инициатор, финансов благодетел и организатор на: укрепването на скален скит „Глигора” – Карлуково; изграждането на скулптурна композиция на входа на село Карлуково; възстановяването на скулптура „Луковитските моми” в Градската градина в Луковит; възстановяването на кръста и надписа на входа на храм „Успение Богородично” с. Петревене; укрепването и възстановяването на автентичния архитектурен облик на храм „Св. вмч. Георги” гр. Луковит. Изцяло с неговата финансова подкрепа в град Луковит бе сформиран и развива дейност Младежки духов оркестър „Родина”. Със своите общественополезни дела Андриан Йорданов притежава съществен принос за съхраняване и развитие на духовната традиция в община Луковит и значителни заслуги за запазване и подобряване архитектурния облик на родния край.

ИНЖ. ВЛАДИМИР ВЕСЕЛИНОВ ДАСКАЛОВ

     инж. Владимир Даскалов е успешен предприемач в областта на производството на козметични, миещи и почистващи препарати, осигуряващ постоянна работа на много жители на град Луковит, Председател на Управителния съвет на ЛАК „Атлетик-90” гр. Луковит. Инж. Владимир Даскалов е основен инициатор и един от главните спомоществователи за: провеждане на Международен турнир по лека атлетика в Луковит – Мемориал „Веселин Даскалов”; изграждане на първия геопарк в България – Геопарк „Искър-Панега” на територията на община Луковит; възстановяване традицията на храмовия обредно-ритуален празник Гергьовден в град Луковит; подобряване и обновяване архитектурния вид на храм „Св. вмч. Георги” гр. Луковит. Със своята общественополезна дейност притежава съществен принос за развитието на местната икономика, спорта, православната християнска традиция, културата и туризма в община Луковит и значителни заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

ЙОТО ХРИСТОВ ПАЦОВ

     Йото Христов Пацов е изявен писател, журналист и общественик, чието потекло, живот и творчество са свързани със село Ъглен. Бил е редактор на едни от най-тиражираните печатни издания в България, основател и ръководител на някои от тях, както и кореспондент на чуждестранни печатни издания. Автор е на стотици публицистични материали и на 14 книги, сред които са „Петелът кълве звездите” – разкази, „Лъжикерван” – роман, „Пръчка от леска” – стихове, „Учителите” – очерци, „Курбан” – стихове и др. Разказите му са преведени на руски, английски, украински, турски, молдовски и др. Автор е и на четири документални филма, свързани със село Ъглен и региона. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България. Йото Пацов продължава традициите на писателите от Ъглен Трифон Кунев, Илия Волен и Христо Пацов. Носител е на наградата за белетристика на Съюза на българските писатели. Инициатор и организатор е на Еньовския събор в село Ъглен, който се провежда повече от 12 години.Със своята творческа и общественополезна дейност притежава значими заслуги в областта на литературата, публицистиката и културата на национално равнище и принос за популяризиране името на село Ъглен и на Луковитския край.

      На тържествена церемония на площад „Трети март” Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Андриан Йорданов, инж. Владимир Даскалов, Йото Пацов, Петко Миков – племенник на Куньо Бояджиев и Бонка Рашева – съпруга на Тодор Доков.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId0e28f76a99

На 19-ти септември 2014 г., по време на официалното откриване на Традиционния есенен панаир Луковит'2014, съгласно Решение №432 от 21.07.2014 г. на Общински съвет Луковит двама изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ".

ДИКО ИЛИЕВ ДИКОВ – ПОСМЪРТНО

Дико Илиев е композитор, музикант, диригент, родом от село Карлуково. Той е ненадминатият майстор на българското хоро, уникално явление в българската музикална култура, създател на жанра „хоро за духов оркестър". В рамките на половинвековната си творческа и музикално-изпълнителска дейност създава живи знаци за поколенията – над 40 хора, 17 марша, 7 народни китки, рапсодията „Танц на жетварките", десетки валсове, танга, румби и редица други произведения. Хорáта на Дико Илиев са хорáта на цялата нация. Приживе е удостоен с високи държавни звания, ордени и медали. Дико Илиев притежава огромен принос в развитието на българската музикална култура, остава творби-шедьоври в националната музикална съкровищница, с творчеството и делото си популяризира името на родното Карлуково и Луковитския край в страната и по света.

ГЕОРГИ СТОЙКОВ ДЕЛИЙСКИ

Георги Стойков е изявен писател и журналист, родом от село Дерманци. Бил е дългогодишен секретар и председател на Дружеството на писателите в Плевен, директор на Плевенската филхармония, народен представител в VІІ-то Велико Народно събрание. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на повече от 20 книги с проза, публицистика, драматургия и лирика. Негови творби са преведени в Русия, Румъния, Унгария и Сърбия. Носител е на литературни награди и ордени. Със своята творческа и общественополезна дейност притежава значими заслуги в областта на литературата и културата на национално равнище и принос за популяризиране името на родното село Дерманци.

На тържествена церемония на площад „Трети март" Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Секретарят на Община Луковит Камелия Василева връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Георги Стойков и на Христана Цакова от село Карлуково – голям почитател на Дико Илиев и дъщеря на негов пръв приятел.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId3adee6199a

На 4-ти октомври 2013 г., по време на официалното откриване на Традиционния есенен панаир Луковит`2013, съгласно Решения номер 266 и номер 267 от 07.06.2013 г. на Общински съвет Луковит, двама изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на Община Луковит”.
Д-Р ИВАН ГЕНОВ ИВАНОВ
   Д-р Иван Иванов е лекар, хирург, дълги години е началник „Хирургично отделение” в „МБАЛ-Луковит”, главен лекар, общински съветник, дългогодишен управител на „МБАЛ-Луковит”, председател на УС на Сдружение „ФК Ботев-Луковит”. С полаганите грижи, внимание и висококачествено лечение печели признанието на поколения жители на Луковит и региона. Неговият професионализъм, високоотговорна работа, управленски умения и социална ангажираност допринасят в значителна степен за авторитета и просперирането на Луковитската болница. Със своята високопрофесионална и общественополезна дейност притежава значим принос в развитието на лечебното дело в Община Луковит.  
ЦВЕТАН КРЪСТЕВ ЦЕНКОВ
     Цветан Кръсетв е юрист, районен съдия в гр. Луковит, дългогодишен Председател на Районен съд гр. Луковит. Работата на съдия Кръстев се отличава с висок професионализъм, безпристрастност и принципност, своевременно изготвяне на съдебните актове, висок морал и етичност при прилагане  принципите на реда и законността. Със своята високопрофесионална и общественополезна дейност притежава значими заслуги за развитието на правораздаването в Община Луковит и изключителен принос за реформирането и утвърждаването на Районен съд гр. Луковит като стабилна, отговорна и авторитетна институция.
  На тържествена церемония на площад „Трети март” Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на Почетните граждани, на д-р Иван Иванов и на Веселина Колева – съпруга на Цветан Кръстев.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdf6062b0ebf

На 6-ти май 2013 г. – Ден на Луковит и храмов празник на храм “Св. вмч. Георги”, съгласно Решения   номер 238 и 239 от 12.04.2013  г. на Общински съвет Луковит двама изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на Община Луковит”.

   
ИВАН ИВАНОВ ГЕНЧЕВ - ПОСМЪРТНО
Иван Генчев е учител, цигулар, диригент, артист, постановчик, оркестрант, изявен общественик, културен и читалищен деец. Дългогодишен диригент е на Луковитския хор, участва при създаването на читалищния духов оркестър и на Детската музикална школа „Добри Христов” в Луковит – една от първите детски музикални школи в България. Поставя, участва и дирижира множество концерти и оперети. Като блестящ педагог предава своя опит, знания и умения на редица поколения в града. Със своята общественополезна дейност притежава изключителен принос в развитието на музикалното изкуство и на културния живот в Луковит.

 

НЕВЕНА ВАСИЛЕВА ЙОНЧЕВА
Невена Йончева е музикален педагог, хоров диригент, преподавател по пиано, дългогодишен директор на Детската музикална школа „Добри Христов” към НЧ „Съзнание” гр. Луковит. Под нейно ръководство през 1984 г. Луковитският смесен хор печели златен медал и лауреатско звание на VІ-тия Републикански фестивал, а самата госпожа Йончева получава категория – І като диригент. Много нейни възпитаници стават музикални педагози и професионални музиканти. Със своята общественополезна дейност притежава съществен принос в развитието на хорово-музикалното изкуство в Луковит. 

      На тържествена церемония на площад „Трети март” в гр. Луковит Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на Почетните граждани, на Невена Йончева и на д-р Елена Ефремова – дъщеря на Иван Генчев. 

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdcbc87dccc5

 

На 6-ти май 2012 г. –Ден на Луковит и храмов празник на храм „Св. вмч. Георги”, съгласно Решение №№ 73,74 и 75 от 03.05.2012 г. на Общински съвет Луковит трима наши изтъкнати съграждани бяха удостоени със званието „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”. 

   
ВЕСКА ЙОНЧЕВА РАЛЧЕВА
Веска Йончева е дългогодишен преподавател по български език и литература в град Луковит, общественик и поет. Със своята дейност и творчество през годините доказва голямата си любов и всеотдайност към града и Общината. Отличен педагог, притежаващ съществени заслуги за издигането на образованието по български език и литература в Луковит на високо равнище. Творец на нови културни ценности, чийто стихове, посветени на родния край, са образец на родолюбие за поколенията напред.  Притежава траен принос за развитието на литературата и културата в Луковит и Луковитския край.

ГЕОРГИ ХРИСТОВ ХИНЧЕВ - ПОСМЪРТНО
Георги Хинчев е изявен журналист и публицист, автор на три книги за Луковит и Луковитския край: “Живот край Златна Панега”, “Луковитски автограф” и „Корените светят в три реки, единайсет села и един град” (издадена посмъртно). Книгите са с историческо, краеведско и народопсихологическо значение. Със своята дейност и творчество притежава значими заслуги за развитието на културния живот в общината и съществен принос в проучването и съхраняването на историческото наследство на Луковитския край.

 

ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ НИНЧЕВ
В своето професионално развитие Петър Нинчев е работил като асистент във ВФСИ-Свищов, банков директор, стопански ръководител в сферата на търговията и на едно от най-големите шивашки предприятия в страната – “Панака” гр. Луковит.
От 1999 до 2011 г. в продължение на три последователни мандата е Кмет на Община Луковит. По време на неговото управление Общината бележи подем във всички сфери на социалния живот. Община Луковит получава сертификат за качество по ISO 9001:2000 „Системи за управление на качеството”. На Общината се присъжда Първоначален дългосрочен кредитен рейтинг ВВВ – (положителна перспектива) и Краткосрочен рейтинг А-1 от „Глобал Рейтингс” АД.  В продължение на 12 години Община Луковит приключва всяка бюджетна година без неразплатени разходи. Извършва се газификация на всички обекти от публичния сектор в гр. Луковит и част от частния производствен и битовия сектор. На територията на Общината е открит първият в България Геопарк „Искър-Панега”. Реализират се много проекти по предприсъединителните фондове и оперативните програми на европейския съюз. Значителни инвестиции се влагат в здравеопазването, в сопрта и културата, за подобряване на инфраструктурата, за развитието на социалната и училищната мрежа. Започва работата по изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци. Започва осъществяването на интегриран проект за подобряване на водния сектор в Общината, касаещ изграждане на главни колектори, пречиствателна станция и рехабилитация на съществуващата ВиК мрежа. Регионът се превръща в благоприятна за частни инвестиции стопанска среда.
Като дългогодишен стопански ръководител и Кмет на Община Луковит господин Нинчев притежава цялостен принос в градежа и развитието на Община Луковит.

На тържествена церемония на площад „Трети март” гр. Луковит Председателят на Общински съвет Луковит г-н Калин Василев и Кметът на Община Луковит г-н Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и медал и грамота на почетните граждани. Г-н Петър Нинчев честити празника на присъстващите и подчерта, че негов дълг и вътрешна потребност е и занапред да помага на родния край. От името на г-жа Йончева представителните отличия получи нейната племенница г-жа Иванка Йотова, а званието за г-н Георги Хинчев прие неговата дъщеря г-ца Вера Хинчева. 

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdd68d790514

 

На 6-ти май 2011 г. – Ден на Луковит и храмов празник на храм “Св. Георги”, съгласно Решение № 425 от 03.05.2011 г. на Общински съвет Луковит ВЕЛИКО КОСТАДИНОВ НЕНОВ БЕШЕ УДОСТОЕН със званието “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”.

     Господин Ненов е бил Председател на Градския народен съвет на град Луковит през 1974-1976 г.както и дългогодишен ръководител на едно от най-големите шивашки предприятия в страната „Симеон Ненов”. Понастоящем осъществява производство на висока категория дамски облекла в гр. Луковит и осигурява много работни места. Притежава съществени заслуги за социално-икономическото развитие на Луковит и принос за съхраняване и продължаване на местните традиции в областта на шивашкото производство. 
ВЕЛИКО НЕНОВ БЕШЕ НАГРАДЕН ОТ ПЕТЪР НИНЧЕВ – КМЕТ НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ И Д-Р ГАЛИНА СТОЯНОВА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛУКОВИТ С ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОБЩИНСКИ ОТЛИЧИЯ – ПЛАКЕТ, МЕДАЛ И ГРАМОТА НА ПОЧЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ НА ТЪРЖЕСТВЕНА ЦЕРЕМОНИЯ.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId630b88a9fe

 

На 28-ми септември 2010 г. съгласно Решение № 334 от 23.09.2010 г. на Общински съвет Луковит добромир ДЕЛЧЕВ карамаринов – ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ЛЕКА АТЛЕТИКА (БФЛА) беше удостоен със званието “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”.
  С професионалното си отношение, ангажираност и съдействие господин Карамаринов има съществени заслуги за развитието на леката атлетика в гр. Луковит и популяризиране името на града в страната и чужбина. В продължение на 10 години Луковит е домакин на Държавния шампионат по Крос-кънтри и 8 години – на Мемориал „Веселин Даскалов”. ЛАК „Атлетик-90”-гр. Луковит се превърна в един от водещите клубове на средни и дълги бягания в страната, 18 състезатели бяха включени в националния отбор, атлетите участват в „Купа Европа”, Европейско първенство по планинско бягане, Балкански крос и Балкански игри. 
Добромир Карамаринов беше награден от Петър Нинчев – Кмет на Община Луковит и д-р Галина Стоянова – Председател на Общински съвет Луковит с представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани на тържествена церемония. 

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId86ea2324ef

На 19-ти декември 2008 г. по случай 110 години от обявяването на ЛУКОВИТ ЗА ГРАД И СЪГЛАСНО РЕШЕНИЕ №185/16.12.2008 гОДИНА НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ЛУКОВИТ ТРИ ИЗТЪКНАТИ ЛИЧНОСТИ БЯХА ОТЛИЧЕНИ ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – Д-Р ГАЛИНА ЛЮБЕНОВА СТОЯНОВА И ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ – ПЕТЪР ГЕОРГИЕВ НИНЧЕВ СЪС ЗВАНИЕТО „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”

Димитър Стоянов Калчев – изявен общественик, дългогодишен учител и директор на Луковитската гимназия. Като добър педагог и администратор има съществен принос за развитието на средното образование и за съхраняването на културно-просветната традиция в Луковит.

Иванка Дакова Кюрдова –  дългогодишен ръководител на град Луковит. Добър организатор и професионалист, грижещ се и защитаващ социално-икономическите интереси на града и района през периода на своето управление. Притежава съществен принос за изграждането и развитието на местната икономика.

Стефанка Петкова Дюлгерова – дългогодишен преподавател по български език и литература в Луковитската гимназия. Като добър педагог и познавач на българската и световна литература тя предава своя опит, знания и умения на редица поколения в града. Притежава съществен принос за издигането на обучението по български език и литература на високо равнище, в резултат на което много ученици стават нейни последователи – литератори.

ТРИМАТА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ ПОЛУЧИХА ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОБЩИНСКИ ОТЛИЧИЯ – ПЛАКЕТ, МЕДАЛ И ГРАМОТА НА ПОЧЕТНИТЕ ГРАЖДАНИ.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeId0ba8b3ad87

На 6-ти май - ден на Луковит и храмов празник на храм "св. Георги" съгласно решение номер 407 от 20.04.2007 г. на общински съвет Луковит три изтъкнати личности бяха удостоени от кмета на Община Луковит, г-н Петър НИнче със званието "Почетен гражданин на Луковит"

ПЕТКО ПАНТАЛЕЕВ ХРИСТОВ
Завършва Луковитската гимназия “Сергей Румянцев” и още като ученик се изявява като обещаващ волейболист. Той е един от основателите на волейболната школа в Луковит. През 1962 г. завършва ВИФ - София (понастоящем НСА) със специалност “Волейбол”. П. Панталеев става национален състезател по волейбол. От 1960 до 1966 г. е капитан на Националния отбор по волейбол. Заслужил майстор на спорта. Участва в европейски и световни първенства, и в Олимпийските игри през 1964 г. На Европейското първенство по волейбол през 1963 г. е обявен за “Най-добър нападател в Европа”. През 1964 и 1965 г. е обявен за “Най-добър волейболист на България”. 
Петко Панталеев става главен асистент и преподавател по “Физическо възпитание” в Медицинска академия – София. От 1975 до 1985 г. е треньор по волейбол в Кувейт. До 2001 г. е Завеждащ катедра “Физическо възпитание и спортна медицина” в Медицинска академия. В момента е ръководител на Фитнес-център към фирма “Сименс”.

БОРИС АЛЕКСАНДРОВ ВАСЕВ
Роден е в с. Радибош. Завършва основното си образование в Луковит. След което продължава средното си образование в Софийската Духовна семинария. От 1941 до 1944 г. работи като протойерей в гр. Куманово, където се ползва с голямо уважение сред жителите. През 1949 г. завършва висшето си образование в Богословския факултет на Софийски университет. До 1953 г. е свещеник в Луковит. През 1953 г. постъпва на работа като икономист в Околийски Промкомбинат – Луковит, където с усърдната си дейност допринася за подобряване организацията и ефективността на цялостната дейност. През 1957 г. става директор на Дървообработващото предприятие в Луковит, което по-късно се обединява с Околийския Промкомбинат. От 1962 г. е Ръководител на сектор “Себестойност и работна заплата” към ДМП “Горубсо” в гр. Мадан. През 1965 г. започва работа като Началник “Планово-икономически отдел” към строящия се тогава Държавен циментов завод в с. Златна Панега. Там работи до 1972 г. като същевременно публикува над 1000 журналистически дописки в централната и местната преса във връзка със заводските строежи. Получава бронзов орден на труда. От 1972 до 1975 г. е Председател на Държавен народен контрол – Луковит. 
След приключване на активната си професионална дейност, Борис Александров започва усилени исторически проучвания на Луковитския край, които продължават и до днес. През 1996 г. издава книгата “Изживяно столетие”, в която проследява читалищната дейност в Луковит в продължение на 100 години. Автор е и на историческо изследване за с. Карлуково, което предстои да бъде публикувано. Понастоящем пише книга за миналото на Луковит. Със своята творческа дейност допринася за съхраняване историческата и културна памет на града и региона.

ВАСИЛ ДИМИТРОВ ВЪЛЧЕВ
Завършва основно образование в родното си село Брестница. През 1952 г. завършва Техникум по механо-електротехника в гр. Габрово. Работи като монтьор в Автостопанство – гр. Тетевен. В края на 1955 г. постъпва като енергетик на Бившата фабрика за хидравлик в с. Златна Панега. През 1956 г. постъпва на работа като учител по “Трактори-теория” в новооткритото Машинно-тракторно училище в гр. Луковит. През 1960 г. става Заместник-директор по учебната част на училището. От 1965 г. е Секретар на Заводския партиен комитет към строящия се тогава Държавен циментов завод в с. Златна Панега. Докато работи усърдно за построяване и пускане в експлоатация на завода, В. Вълчев същевременно завършва висшето си образование със специалност “Икономика на промишлеността” в Академията за обществени науки и социално управление – София. При официалното откриване на първия етап на ДЦЗ “Златна Панега” е награден с Народен орден на труда “Златен”.
През 1973 г. става Директор на ЗКМ “Звезда” – Луковит. В продължение на три мандата от 1976 до 1983 г. е Председател на ИК на Общински народен съвет – Луковит и същевременно кмет на Общината. Като такъв през 1983 г. е награден с орден “Червено знаме на труда”. През периода на тези три мандата (76-83 г.) всички области на социално-икономическия живот в Луковит бележат подем. ЗКМ “Звезда” се премества на нова модернизирана производствена площадка, Автостопанството обновява автомобилния си парк с нови товарни автомобили, разкрива се втора градска автолиния, увеличава се капацитета на телефонната централа на пощата, разкриват се нови телефонни постове, построява се сградата на Универсалния магазин и Битовия комбинат, преустроява се цялата търговска мрежа в града, разкриват се нови битови и ел. услуги, построяват се жилищните блокове “Космос”, “Кръгояр”, “В. Левски”, “Хр. Смирненски”, ЗРЧ “Златна Панега”, “Вл. Заимов”, “Г. Димитров”, асфалтира се площад “Сливница” и пътеките в Градската градина, реконструира се главната улица като се премахва паважа и се правят нови бордюри, тротоари и асфалтова настилка, асфалтира се над 60 % от уличната мрежа в града и някои улици в селата, прави се мост за пешеходци и животни над река Златна Панега в местността “Котлен”, прави се вертикална планировка на площада и се монтира паметника в с. Тодоричене, построява се зала за тъжните ритуали на новия гробищен парк, завършва строителството на водопровода от с. Гложене до гр. Луковит, изгражда се водоема на водопровода в местността “Умника”, прави се реконструкция на водопроводната мрежа, укрепяват се стените на Кръгоярското дере, преустроява се Завод за велпапе и амбалаж (ЗВА) след пожара, реконструират се Държавен керамичен завод (ДКЗ), Консервен завод “С. Куманов” и Хлебозавод, ремонтира се сградата на НЧ “Съзнание” като таванската част се реконструира в музей, построяват се трафопостовете в центъра на града и др. 
Последните години от професионалния си път до пенсионирането си през 1993 г. Васил Вълчев работи като Директор на Държавна спестовна каса в Луковит.

Тримата известни луковитчани бяха наградени от кмета и д-р Галина Стоянова - председател на общински съвет Луковит с представителните общински отличия - плакет, медал и грамота на почетните граждани на тържествена церемонияна площад "Трети март".

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdc8aacd5724

 

Нa 6-ти май- празника на град Луковит, съгласно решение № 292 от 28.04.2006г. на общинския съвет двама наши изявени съграждани ще бъдат удостоени от кмета на общината- г-н Петър Нинчев със званието “Почетен гражданин на Община Луковит”.
Официално високото признание ще бъде присъдено на тържествена церемония в деня на града в деня на града. Отличените ще бъдат г-н Братан Ценов и г-н Иван Вълев
Първият заслужил луковитчанин е роден на 07.01.1964 Г. в гр. Луковит, целият му живот е свързан със спорта. Състезател е по борба класически стил. През 1982г. става заслужил майстор на спорта. 1983  е годината, в която той завоюва световната титла на шампионата в гр. Киев. Следват признания от различни състезания с международно участие, сред които и европейския шампионат в Бъдапеща и Лайпциг. През 82г. се класира на 3-то място на световното в Катовице, Полша.
Освен като състезател по борба, Братан Ценов е познат на поколения българи и като треньор. Понастоящем той е старши селекционер на националния отбор по класическа борба. Гордост за луковитчани е, че нашият съгражданин е личен наставник на един от най-големите състезатели по борба и олимпийски шампион- Армен Назарян. От 2005 г. насам Братан Ценов е носител на титлата “Треньор № 1 на  България”- заслужено признание на неговия неуморен труд в името на спорта и прослава на нашата родина.
Композиторът, общественик и хоров диригент Иван Вълев е бил винаги неразривно свързан с родния си град Луковит. И до днес тук се помни музикалната школа, която той създава, оперетата, която под негово ръководство достига професионално ниво. В края на 60-те години неговата музика прозвучава при изявите на Северняшкия ансамбъл, като емблема на музикално-фулкорното творчество.
Неслучайно наричат Иван Вълев МАЕСТРОТО. Той е образец за честно и достойно извървян живот, а вече и почитен гражданин на нашата община.

Двамата известни луковитчени ще бъдат наградени от кмета на общината с представителните отличия - медал, плакет и грамота на почетните гражани.

View the embedded image gallery online at:
https://lukovit.bg/pochetni-grazhdani#sigFreeIdb1095f2f19

 

 

На основание Решение № 104 от 23.12.2004 г. Общински съвет- гр. Луковит удостоява следните лица:

 •       инж. Енчо Въчев Енчев
 •       Петър Лалов Йотов 
 •       д-р Юлиян Емилов Белоусов 
 •       д-р Коста Гергов Цеков 
 •       Надежда Бояджиева 
 •       Неньо Найденов Калчев 
 •       Николай Петков Съйков 
 •       Атанас Василев Нешков 
 •       Димитър Антонов Маринов 
 •       Васил Петков Вутев 
 •       Ген.полк. Цоцо Николов Цоцов 
 •       Живко Димитров Карадимитров
 •       Сесил Радославова Каратанчева 
 •       Иван Йорданов Ненов

със званието “Почетен гражданин на Община Луковит“ за цялостен принос в градежа и развитието на Община Луковит, значима обществена дейност и популяризиране името на родното място.