Община Луковит

официален сайт

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров откри бюст-паметник на Васил Левски в Луковит. Събитието се състоя на 15 юли 2017 г. и бе посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата.

„До този момент на територията на нашата община нямаше паметник, който да увековечава за поколенията исторически значимото дело на Левски“, каза градоначалникът и добави, че във всяко населено място в страната трябва да има паметен обект, посветен на Дякона.

Паметникът е разработен в духа на класическите традиции и е дело на скулптора доц. Цветослав Христов. Бронзовият бюст е монтиран върху камък и е издигнат в центъра на града, до сградата на Общината. Средствата за изграждането му са лично дарени от самия кмет Иван Грънчаров, от общинския съветник и предприемач инж. Владимир Даскалов и от юриста Артур Асланян. Материалът за бюста е дарен от Министерството на отбраната. 

В официалната церемония по откриването участва областният управител на Ловеч Георги Терзийски и потомката на Левски, праправнучка на неговата най-голяма сестра Яна Георгиева – Христина Богданова.

Своята нова поетична творба за Апостола на свободата представи почетният гражданин на Луковит Светла Баракова. Великолепните хористи и музиканти от ансамбъл „Аноним“ гр. София предизвикаха заслужено възхищение с изпълнения на някои от любимите песни на Левски, достигнали до нас. Колоритна част от мероприятието беше и участието на местното сдружение „Юнашко дело“.