Община Луковит

официален сайт

Директорът на Начално училище „Инж. Вълков“ и председател на Постоянната комисия по образование, култура, младежки дейности, спорт и туризъм при Общински съвет Луковит – Божидарка Василева, взе участие в конференция на тема „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на децата и учениците в детските градини и училищата. Ефективно взаимодействие между институциите“.

Конференцията бе организирана от Министерството на образованието и науката и се проведе на 15 юни в София. На нея просветният министър Красимир Вълчев заяви, че през месец юли ще бъде подготвен и подписан междуинституционалният механизъм, който ще обедини държавната и общинската власт в работата по обхващане и задържане на учениците в системата на предучилищното и училищното образование.

На форума присъстваха ресорният вицепремиер Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, заместник-министрите на образованието и науката Деница Сачева и Таня Михайлова, на финансите Кирил Ананиев, на труда и социалната политика Росица Димитрова, на вътрешните работи Красимир Ципов, кметът на София Йорданка Фандъкова, както и представители на неправителствени организации, синдикати и регионални управления на образованието.

Министър Вълчев подчерта, че ще разчита много на общините да прилагат политиката за привличане и задържане на децата в образователните структури по места. Той добави, че всички деца на 5 и 6-годишна възраст трябва да бъдат обхванати в системата и да посещават детска градина. Анализът на резултатите от международното изследване PISA сочи, че учениците, които говорят български език преди да започнат училище, получават значително по-високи резултати.

Заместник-министър Кирил Ананиев заяви, че през септември 2017 г. ще има 15% увеличение на заплатите на всички преподаватели, а в края на годината ще се направят разчети за евентуално ново повишаване през 2018 г.

Вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че проблемът с отпадащите ученици няма да се реши само от една институция. Тъй като това е проблем на цялото общество, необходимо е да се мобилизират държавните структури и местната власт и да се привлече семейството като съюзник.

Министър Валентин Радев изрази увереност, че поставянето на образованието като приоритет от правителството ще е основата за нормалното функциониране на всички останали системи.

В дебатите по темата взеха отношение много от присъстващите, а също така и Божидарка Василева, която представи добри практики във връзка с отпадането от училище. Заедно с нея, в конференцията участва и педагогът от луковитското начално училище Анелия Кожухарова.

snimka