Община Луковит

официален сайт

Второто издание на Витските празници в луковитското село Ъглен събра 30 риболовци от София, Пловдив, Плевен, Луковит и селата от Витската долина – Ъглен, Дерманци, Бежаново и Торос.

Утринният дъжд попречи риболовното състезание да се проведе на живописния Рачков вир на река Вит, но ъгленският язовир Рай предложи своето водно великолепие на въдичарите, които премериха умения в улова на шаран, каракуда, бял амур и толстолоб.

За втора поредна година Витските празници се организират от Кметство Ъглен, местното читалище „Отец Паисий 1926 г.“, Ловно-рибарско дружество „Сокол“ - Луковит и ловно-рибарската дружинка на Ъглен. Мероприятието се проведе на 17 юни под патронажа на кмета на община Луковит Иван Грънчаров.

5-килограмов шаран донесе първото място на Филип Маргаритов от село Торос. Софиянецът Иван Димитров спечели второ място, следван от местния въдичар Валентин Пендоловски. Предметните награди за тримата най-добри риболовци бяха осигурени от луковитското ЛРД „Сокол“ и от ловно-рибарски магазин „Гого 90“.

Уловът на 16-годишния Пеньо Косеков от София бе отличен със специалната награда на кмета на общината Иван Грънчаров. Най-малкият участник – 8-годишният Станимир Николов от Ъглен спечели приза на председателя на читалището Йото Пацов. Наградата на председателя на ЛРД „Сокол“ Ценко Цоков бе връчена на софийския писател, журналист и издател Николай Светлев, а 10-годишният Александър Стойков от Плевен бе почетен с приза на ловно-рибарската дружинка на Ъглен.

Освен на любимото хоби, майсторите на въдицата се насладиха и на вкусната рибена чорба, приготвена от местния кулинарен виртуоз Митко Василев-Ханко.